söndag 12 april 2009

I demokratins namn

Om man bestämmer sig för att semestra i USA finns risken att datorn, mp3-spelaren och dagboken blir "omhändertagen" av tullen. Risken finns att alla våra papper och elektroniska apparater (datorer, mp3-spelare, hårddiskar, usb-minnen etc) blir konfiskerade av den amerikanska tullen.
Ingen misstanke behövs. De kan dessutom behålla det konfiskerade materialet så länge de anser det nödvändigt. Utan tidsangivelse kan det betyda mer än bara semestertiden.

Kanada diskuterar samma lagstiftning. Japan, Kina och EU likaså. Allt sker idag under Antipiratlagstiftningen ACTA (Anti Counterfeiting Trade Agreement).

Som affärsman, forskare, politiker, journalist eller representant för en förening eller intresseorganisation skulle jag här vara orolig. Vid resor till USA finns som sagt risken för att fastna i tullen och ens personliga tillhörigheter söks igenom i jakten på olagliga dokument, filer, program och upphovsrättsskyddat material.

Tullen har dessutom rätt att skicka materialet vidare till tredje part för undersökning. Antag att man har känsligt material såsom nydanande forskning, affärshemligheter eller varför inte politiskt känsligt material. Det kan allt skickas vidare till konkurrent eller dylikt för genomgång och utlåtande.

I England är risken idag stor att bli stoppad och förhörd om man turistar och fotograferar (man får nog räkna med att bli stoppad i London). Fotografer anses nämligen utgöra ett specifikt hot mot rikets säkerhet och skall som sådana vid behov stoppas och förhöras. Polisen kan med lagens hjälp beslagta utrustningen och/eller be fotografen radera alla bilder som tjänstemannen anser utgöra ett möjligt hot. Det kan vara bilder på byggnader, poliser, polisbilar, människor eller t.o.m. kända turistattraktioner.

Även inhemska fotografer är föremål för denna bryska behandling.

Som hängiven fotograf kommer jag hädanefter överväga huruvida det är nödvändigt att turista i London nästa gång jag får förfrågan om att åka dit.

Jag minns en tid på 70- och 80-talet då Sverige fasade över dylika metoder och behandling av våra medborgare, då kallade vi det för kommunism och fascism. Idag kallar vi det nödvändigt för den demokratiska processens överlevnad.

Vad har hänt?

Kanske är det bara jag som är paranoid och konspiratorisk. Jag tror dock att detta är en verklighet vi kommer att vara tvungna att vänja oss vid...om inget görs.

Kanske man skulle börja bojkotta dem för dessa metoder - inte resa dit helt enkelt??

Inga kommentarer: