tisdag 7 april 2009

En tanke från Folkhälsoinstitutet

Nu har man tänkt till igen. Folkhälsoinstitutet har gjort en undersökning som visar att alkohol och fylla hänger ihop. Att dessutom våld och aggressivitet följer de två i hasorna har man likaledes konstaterat. Detta har Engelska, Isländska och Australiensiska undersökningar påvisat.

Det förefaller mig vara ett tidens tecken - inget existerar förrän någon skriver en avhandling om det, så och med den berusningsinriktade alkoholkulturen.

Tillåt mig att småle.

"Kopplingen mellan brott och sena öppettider är glasklar", menar Sven Andreasson från folkhälsoinstitutet i dagens GP. Han vill med lagens hjälp stänga nattklubbarna klockan tre (03.00) och menar att man då skulle få ned alkohol- och krogrelaterade brott.

Att polisen motsätter sig detta och inte delar folkhälsoinstitutets koppling mellan sena öppettider och brott menar Sven Andreasson vara "ironiskt". Denna koppling är dessutom Sven Andreassons och folkhälsoinstitutets "huvudargument".
Nu är det väl ändå märkligt att de som arbetar med dessa alkohol- och krogrelaterade brott inte anser det finnas fog för dessa slutledningar men folkhälsoinstitutet ändå menar att det är en verklighet.
Kanske påstår han att polisen ljuger, inte kan sitt jobb eller att de krögare och resturanganställda som likaledes motsätter sig denna slutledning inte vet vad de tala om.

I nästa andetag säger dessutom Sven Andreasson att genom att stänga krogarna klockan tre får polisen mer resurser att ta hand om andra brott, såsom svartklubbar.

Nu får han väl ändå ge sig vår käre Sven, inte kan han på fullaste allvar mena att polisen skall ta sina resurser och jaga de nyetablerade svartklubbarna som hans lag får med sig. Idag har vi inte något större problem med svartklubbar (de finns dock) men likt 80-talet då vi senast provade principen om "kortare öppettider ger mindre fylla och bråk", så kommer dessa svartklubbar åter se dagens ljus, en masse. Med dessa kommer också förutom alkohol- och krogrelaterade brott också andra former av brottslighet och dessutom mycket liten kontroll av ordningsvakterna på dessa etablissemang.

Vår käre Sven och folkhälsoinstitutet verkar vara av villfarelsen att människor dessutom rättar sig efter deras uppfattning om när och var man skall ta sig ett "järn". Vi kommer naturligtvis alla att inse att vi bara kan dricka 3 öl mellan 23.00 och 03.00, för dricker vi fler så blir vi ju fulla och beter oss illa.
Jag säger inte emot här, folk beter sig riktigt illa med sprit i kroppen, men till deras försvar kan sägas att spriten går förr eller senare ur kroppen och det vett de var utrustade med återvänder till "knoppen".

Vad har Folkhälsoinstitutet och Sven Andreasson till sitt försvar?

Kanske var det hembränt i morgonkaffet.

Inga kommentarer: