onsdag 3 februari 2010

Husdrömmar del 2 - The Venus Project

Framtiden - hur ser vi på framtida byggande?

Jag har under flera års tid varit inne på deras sida och nyfiket studerat alla deras skisser på hur framtiden kan tänkas se ut enligt Jacque Fresco. Dessa koncept får mig onekligen att tänka på hur fel ute vi är med dessa "fyrkantiga lådor" vi kallar hus.

Frågan man ställer sig är; Kommer vi att fortsätta som vi gör idag med dessa fyrkantiga lådor utan karaktär, känsla eller naturligt "flöde" eller kommer vi att gå mer mot organiska former med karaktär, individualitet men förhoppningsvis mindre sterilt än vad hans skisser ger sken av?

Eller...kommer vi likt filmen Bladerunner kombinera nya idéer och material med det befintliga, integrera det nya så det blir ett hopkok av gammalt och nytt?

Vad är egentligen det "ultimata" boendet?

Projektet menar att det ultimata boendet är "prefabricated", hus som färdigställs i fabrik, antingen i del eller i sin helhet. Jacque Fresco, pionjär, visionär och futurist menar att det är det bästa sättet att tillverka hus, bilar, båtar och till och med hela samhällen. Hans arkitektoniska vision om framtiden innefattar även en filosofisk ståndpunkt där han tar avstånd från vårt sätt att hantera vår planets resurser. Ni kan alla läsa mer om det på deras hemsida - The Venus Project.

Nedan lite bilder från The Venus Project.
Alla bilder lånade från Venus Projects hemsida.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack for intiresnuyu iformatsiyu