torsdag 12 februari 2009

Storvinnare!

Kan ni tänka er att jag har vunnit, vunnit stort dessutom. 
Fick ett e-postmeddelande om att jag är lycklig vinnare av Microsoft och AOL Sweepstake. Ett lotteri som delar ut 450 000  £ (brittiska pund)   - 5 500 000 Sek!

"as one of the 10 jackpot winners in this draw. You have therefore won the entire winning sum of 450,000.00 (Four Hundred And Fifty Thousand Great British Pounds)".

Det låter fint. Jag planerar redan mitt frånfälle från allt vad tråkigt är. Inget mer ekorrhjul för mig. 

Allt jag behöver göra att svara på detta trevliga e-postmeddelande och bifoga alla mina personliga uppgifter. Namn, personnummer och kontouppgifter mm. 

Inget suspekt med detta, klart de behöver alla mina uppgifter för att betala ut 5 500 000 kronor. Det gör man ju inte till vem som helst. Där ser ni, jag är inte vem som helst. 

---------------------------------------------------------------------------------
Som de kloka och uppmärksamma medborgare ni är har ni säkert redan förstått att ovanstående inte kommer att betalas ut till mig. Det är ingen riktig vinst, inte ens fel på några nollor.

Detta är ett typexempel på ett spam/phishing mail. Man skickar ut ett meddelande som man hoppas folk inte kan motstå (tänk om jag har vunnit) och ber om lite information för bekräftelse av mottagare. Senare åtföljs detta av ett svar där man ber om kontouppgifter för att kunna "betala ut" vinsten.
Meddelandet kan dessutom innehålla ett virus som laddar ned information från din dator eller ger hackern möjlighet att via internet ta över din dator. Viruset aktiveras av att man antingen svarar på e-postmeddelandet eller öppnar en bifogad fil. Hackern kan sedan läsa alla dina mail, kopiera din HD eller bara söka upp dina koder till e-post, bank och kontokort. Ett annat förfaringssätt är att "vinnaren" för att hämta ut vinsten, måste bifoga 500 £ som en "avgift" (claims fee). 
Jag garanterar att alla liknande mail är Spam, släng och om möjligt meddela berörda företag. 

1 kommentar:

Katinka sa...

Åhh, har vi blivit rika?