onsdag 18 mars 2009

1,5 miljoner år gamla fotspår.

För ca. 1,5 miljoner år sedan gick en av människans förfäder över ett lerigt, vulkaniskt område i det som idag är Ileret, Kenya, han/hon lämnade fotspår efter sig.
Dessa välbevarade förstenade fotspår är så gott som identiska med de av en "modern" människa (Homo Sapien Sapien) men eftersom de är 1,5 miljoner år gamla så faller de inte in i ramen för den moderna människans utveckling. Vi utvecklades först lite över 1 miljon år senare. Denna tidsbestämmelse gör att fotspåren måste vara av Homo Erectus.

Man har inte funnit några skelettdelar av Erectus fot som jämförelse men eftersom man går efter tidsangivelsen, 1,5 milj. år, så måste det vara Erectus. Skelett man hittat av Erectus visar emellertid att de var anatomiskt lika oss från halsen nedåt. Säkert då också foten.

Man behöver dock fortfarande hitta fossila delar av Erectus fot för att vara säkra på att även den delen var lika välutvecklad, så att den överrensstämmer med de senaste fynden.

Eller kan detta vara tecken på att Homo Sapien är betydligt äldre än vad vi hittills trott?

Det finns de som vill hävda detta, inget nytt koncept men väl värt en omväg för att kittla vår uppfattning om vad vi tror vi vet. Michael Cremo, författare av "Forbidden Archeology" och "Hidden History of the Human Race", är en av anhängarna till denna teori. - Rekommenderas varmt som kvällslektyr.


Inga kommentarer: