onsdag 18 mars 2009

Husdrömmar Del 1

Ekologiskt, ekonomiskt och möjligen ergonomiskt riktigt så vår lekamen kan få en fridfull tid i drömhuset. Det ultimata ekologiska huset borde vara ett hus man låter ”växa” fram. Forskare menar att det kommer vara möjligt att manipulera trädets gener så att trädet skapar rötter, grenar och trädstammar som blir till levande ekologiska hus.

Alternativt att likt ”The Fab Tree Living Tree House Concept” där man tvingar trädets grenar att växa i vissa förbestämda former för att sedan bygga upp huset runt det. Detta ger oss ett levande hus då trädet fortsätter att växa och frodas runt huset samtidigt som det ger skydd mot både väder och vind.
Ett annat koncept presenteras av Free Spirit Spheres i Canada, bestående av en fiberglas- och träsfär som hissas upp i trädet. Detta är kanske för litet för att fungera som permanent bostad men som tillfälliga bostäder eller som övernattningsstugor för forskare, fiskare, jägare, turister och möjligen som mindre ekologisk sommarstuga. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att bo i ett sådant under en semester. Varför inte köpa flera, en som kök och resten som separata rum. Runda härliga former, ”coolt” är det.
I likhet med sfären i trädet är denna idé av Lukasz Kos närmast att betraktas som en tillfällig boning än ett permanent hus. Inspirationen har han fått från Japanska lanternor, det är precis det man påminns om. Läckert men kanske inte så praktiskt.

Mer permanent är då Joel Shermans ”Steel Tree House” nedan från JLS Design. Personligen tycker jag det ser för modernt och "fyrkantigt" ut. Jag önskar mer organiska former.


Organiska runda former och futuristiska drömmar om ett framtida "bättre" samhälle med byggnader som speglar tiden vi lever i, alltså framtiden, kommer nästa del att handla om.

1 kommentar:

Peter sa...

Tycker ff att dina Schweiz hus är de läckraste. Även om sfärhuset ser extremt läckert ut för övernattning.