tisdag 31 mars 2009

Vårtider och stressen som förtär oss

Det är redan början på april månad, våren gör försiktigt sitt antågande och förhoppningsvis värmen med den. Det fick mig att fundera...

Det är dags att presentera några små övningar i närvaro, ibland kallad för "mindfulness" - att vara närvarande i nuet, att minnas sig själv i vardagens ögonblick.

Vi förlorar oss själva i all oro, planering, schemaläggning, möten, raster och "måsten". Det är nästan som om vi glömmer kvar oss själva någonstans på vägen då vi springer omkring och försöker vara alla andra och allt annat till lags. 

Vi kan se detta som en stress som sakta byggs upp under dagen. Den börjar som en lätt oro bara för att eskalera och snart är vi helt uppslukade av stressen, inget annat existerar, det är som om vi själva inte är "där" längre, instinkten tar över. Vi blir helt mekaniserade likt en dålig kopia av Windows på ett undermåligt nätverk, sökandes efter de "drivrutiner" och anslutningar som saknas. Det "hänger" sig, fastnar tills vi gör en omstart.

Först när vi kommer hem och sätter oss, får en stund för oss själva och hinner bearbeta dagens vedermödor så släpper en del av stressen och det är som om vi själva först nu hinner ikapp vår kropp. 

Med några små övningar kan vi sakta ned tempot så pass mycket att vi stoppar stressen innan den eskalerar, förutsatt att vi kommer ihåg att göra övningarna.

1 kommentar:

Ulf sa...

"En dålig kopia av Windows på ett undermånligt nätverk", den kommentaren gillar jag skarpt.

jag upplever det som att Vi är så uppkopplade (på internet, Twitter etc. så att Vi inte blir uppkopplade på "rätt" sätt.