onsdag 28 januari 2009

Berenger Sauniere och Tempelriddarnas Hemlighet

År 1855 kom en ung präst vid namn Berenger Sauniere till en by vid namn Rennes-le-Chateau. Platsen var då en liten by vid skuggan av Pyrenéerna med 300-400 invånare. Efter en tid började Sauniere att sakta renovera kyrkan som är från ca 1059 och är tillägnad Maria Magdalena. Under renoveringen av kyrkan skall Sauniere ha upptäckt en hemlighet som hade anknytning till Tempelriddarna. Kort efter sin upptäckt tog renoveringsarbetet verklig fart. Den lilla kyrkan renoverades i sin helhet till sin nuvarande prakt. Han lät bygga ett ståtligt torn, Tour Magdala som hyste hans privata bibliotek, en villa till sig själv och sin hushållerska (Villa Bethania), byggde en väg till byn och försåg byn med rinnande vatten. Han anlade en zoologisk trädgård, ett växthus, importerade vackra tyger, porslin och marmor. Allt för egna pengar.

Prästen Berenger Saunier skall ha lämnat efter sig en mindre förmögenhet i kontanter. Allt testamenterades till Marie Dénarnaud, hans hushållerska. Efter kriget när franska regeringen inrättar en ny valuta valde Marie Dénarnaud att bränna alla värdepapper och pengar istället för att gå till regeringen och växla in dem. Kravet var nämligen att man skulle redogöra för sina pengar för att vara berättigad inväxling till den nya valutan. Marie Dénarnaud valde då att bränna upp förmögenheten.

Sauniere umgicks flitigt med gräddan av den franska societeten som dessutom var flitiga gäster på hans överdådiga banketter. Han hade en nära relation till Emma Calvé, en känd sångerska, samt umgicks med ärkehertigen av Österrike Johann von Habsburg som var kusin till Kejsaren.

Detta hans förmögenhet och hans extravaganta liv är hemligheten som har förbryllat så många. Vad var det Sauniere visste, vad var det för hemlighet han kom över?
Det sägs att han lämnade ledtrådar efter sig i kyrkan och omgivande landskap. Sauniere dog 1917.


Hushållerskan Marie Dénarnaud berättade aldrig för någon vad Sauniere hade anförtrott henne utan tog hemligheten med sig i graven. Strax före sin död sålde hon egendomen till Noel Corbu emot att hon fick bo kvar i Villa Bethania fram till sin död den 29:e januari 1953.

Området har en lång historia och var bland annat säte för Tempelriddarna, Catharerna (Montsegúr), Visigoterna och Merovingerna (Frankisk kungaätt). Det var även hit som Blanche av Castille kom med sina kungliga skatter för säker förvaring. Det sägs även att såväl Maria Magdalena (som kyrkan är uppkallad efter) som Jesus kom till trakten strax efter korsfästelsen och uppståndelsen. Deras gravar skall enligt denna legend fortfarande finnas i området. Tempelriddarna skall enligt historien ha plundrat Salomons tempel i Jerusalem och skatterna skall de ha tagit till Rhedea (Rennes-le-Chateau), det sägs att även de skatterna skall finnas någonstans runt Rennes-le-Chateau.

Inga kommentarer: