torsdag 22 januari 2009

Vatten från luften.

Att producera vatten direkt från luften vi andas har länge varit en dröm för forskare. Det har tidigare varit mer "science fiction" än "science fact". Tekniken har emellertid funnits länge.

Sedan ett par år tillbaka har arbetet varit igång med att lösa de sista kvarstående problemen med att få fram en apparat för kommersiellt bruk. En kommersiell produkt måste vara liten nog för att rymmas var som helst, enkel att installera och använda, kostnadseffektiv och känslig. Den får inte dra för mycket ström så vattenkostnaden blir för hög av den anledningen. Dessutom måste den klara av att utvinna vatten av en så låg luftfuktighet som ned till 20 % för att vara effektiv där den gör mest nytta - i underutvecklade länder med dålig eller obefintlig vattenförsörjning, likt ökenområden i afrika etc.

I juni 2008 avslutades ett samprojekt mellan LTU (Luleå Tekniska Institut), Lunds Universitet, KTH och amerikanska Stanford University. Man har enligt LTU lyckats få fram en produkt som man hoppas Immerse Global, det amerikanska företag som stått som huvudsponsor, kan börja tillverka inom något år.

Produkten är i första hand tänkt att fungera i torra områden där dricksvatten är en bristvara. Vatten produceras genom att man tillvaratager fukten ur luften vi andas för att sedan renas och samlas upp i behållare. Det finns idag ett företag som har en färdig produkt. Produkten heter "WaterMill" och tillverkas och säljs av ett företag som heter Element Four i Canada.

WaterMill kan producera upp till 12 liter dricksvatten per dag. Vatten produceras och renas genom att fukten absorberas, kondenseras och går vidare genom ett kolfilter och slutligen bestrålas med UV-ljus. Den verkar inte lika känslig som Immerse Globals produkt, som sägs kunna utvinna 1 liter per timma under rätt förutsättningar (ingen produkt eller fungerande hemsida idag). Även Watermill och deras 12 liter per dag är tillräckligt för de som inget rent dricksvatten har. (även Element Four verkar ha problem med sin shop)

Ett annat användningsområde vore naturligtvis vid katastrofer då vattenförsörjningen kan upphöra under längre perioder. Tillsammans med solceller som energikälla vore det ett utmärkt och billigt sätt att förse människor med dricksvatten där det behövs som mest.

Behöver ni någon som testar apparaten? - Jag gör det gärna.

Källa: Element Four - LTU

2 kommentarer:

Katinka sa...

Kära Sambo behöver blidkas. Vad annat än ett pris duger?
Kära Sambo är ju fullproppad med kunnande och även snäll mot mig. Vem diskar i kväll?

Petri sa...

Ohh, ännu ett pris. Vad skall jag nu göra? Ingen som läser min blogg ännu, inga att utdela pris till för tillfället. Kanske Sambo kan få pris?... LOL
Ne, jag får ta och diska ikväll som tack.